Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek wiejski owsiany

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza 400 gram/owsiana
mąka 2 szklanki
jajko 3 szt
jajko do smarowania
drożdże 2 dag
mleko 4 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
olej do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek wiejski owsiany

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie, pół na pół z mlekiem. Następnie utrzeć na gładką masę.
Krok 1 - Chlebek wiejski owsiany foto
2
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać do kaszy i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Do ciasta wsypać mąkę i wlać utarte z cukrem waniliowym jajka.
Krok 2 - Chlebek wiejski owsiany foto
3
Całość jeszcze raz wyrobić, przelać do przygotowanych foremek i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie posmarować rozmąconym jajkiem.
Krok 3 - Chlebek wiejski owsiany foto
4
Piec w temperaturze 190 stopni około 50 minut na złoty kolor.
Krok 4 - Chlebek wiejski owsiany foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 28.01.2016 08:20
wspaniały chlebek
Monika-twin 27.01.2016 21:12
super chlebek zdrowy.
Konczi 27.01.2016 20:38
to musi byc cudny wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak