Chlebek razowy z ziarnami

Chlebek razowy z ziarnami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    1/2 kg
  • mąka żytnia

    1/2 kg
  • drożdże

    5 dag
  • woda letnia

    1 litr
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • ziarna dyni

    3 łyżki
  • sezam

    3 łyżki
  • słonecznik łuskany

    3 łyżki
  • otręby pszenne

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chlebek razowy z ziarnami

Mąkę przesiać, wrzucić pokruszone drożdże, ziarna, otręby, sól, cukier i wodę, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.20 minut. Następnie mieszać dokładnie przez ok. 10 minut, włożyć do dwóch wysmarowanych olejem keksówek, odstawić do wyrośnięcia na kilka minut(mają tylko urosnąć ok. 2-3 cm- nie za bardzo). Wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i piec ok. 1 godziny. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Wojt@s
[email protected] 13.11.2011 19:22
musze spróbować
rzenia15 04.10.2011 10:51
pyszny chlebuś
Margo1 22.04.2011 22:20
lubię
artur7 17.04.2011 11:18
smaczne
Smakosz6 15.04.2011 11:08
dodam zdjęcie jak tylko znowu upiekę:)
MAR3STA 13.04.2011 18:36
pyszny
Olaa 11.04.2011 13:25
pyszny
jolita 09.04.2011 08:08
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat