Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEBEK PROWANSALSKI

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
mąka pełnoziarnista 1/2 szkl
woda ciepła 1-1/5 szkl
zakwas żytni 1/2 szkl
sól 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka

Porada

Spryskajmy wierzch chlebka wodą od razu po upieczeniu , wówczas będzie miał miękką skórkę .

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEBEK PROWANSALSKI

Kroki postępowania

1
Mieszamy obie mąki w dużej misce . Dodajemy zakwas , drożdże i wodę . Wyrabiamy luźne ciasto . Odstawiamy do wyrośnięcia . Po wyrośnięciu wsypujemy zioła , oraz sól .
Krok 1 - CHLEBEK PROWANSALSKI foto
2
Wyrabiamy ponownie ciasto około 5-7 minut .
Krok 2 - CHLEBEK PROWANSALSKI foto
3
Ciasto przelewamy do małej , prostokątnej formy , którą uprzednio smarujemy smalcem lub innym tłuszczem .
Krok 3 - CHLEBEK PROWANSALSKI foto
4
Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia . Pieczemy w 200 C przez pierwsze 20 minut , potem w 180 C przez kolejne 20 minut .
Krok 4 - CHLEBEK PROWANSALSKI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 17.05.2014 17:49
Domowy najlepszy :-)
Niki22 16.05.2014 23:14
domowe pieczywo zawsze najlepsze :)
mirosława4 16.05.2014 19:35
domowy najlepszy !
Janina 16.05.2014 17:38
Świetny smak, również lubię dodać ziół do chleba;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak