Chlebek pita

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szklanki
  • drożdże

    2/3 opakowania
  • sól

  • cukier

    2 łyżki
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z cukrem (ok. pół szklanki wody) i odstawić na trochę. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i drożdże i zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi). Posmarować olejem. Gdy ciasto 'dojdzie' i trochę napęcznieje podzielić na części i wyrobić chlebki. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym na 250 stopni. Można podawać na przykład z sosem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gracer 09.01.2014 17:35
wypróbuję ten przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat