Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek paprykowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
mąka razowa 200 g
drożdże 40 g
sól 2 łyzeczki
cukier 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżka
papryka w płatkach 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek paprykowy

Drożdże mieszamy z 50ml letniej wody, łyżeczka cukru i łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut. Mąki mieszamy z solą, dodajemy rozczyn, oliwę oraz około 300ml wody. Wyrabiamy łyżką a następnie ręką elastyczne, jednolite ciasto. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobine wody. Na końcu dosypujemy płatki słodkiej papryki i wyrabiamy ciasto aż papryka rozłoży się równomiernie w całej masie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwa miski lub garnka. Przykrywamy lniana ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 45 minut). Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C prze około 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 09.02.2017 07:57
fajny chlebek
kloruś 29.01.2017 19:28
bardzo dziękuję :)
Wacław 28.01.2017 11:18
pyszny,poproszę o kromeczkę ;-)
Grazyna0211 27.01.2017 12:13
smaczny chlebek
Ola1984 27.01.2017 08:30
Fajny, domowy chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak