Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek makrobiotyczny

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki owsiane 20 dag
mąka pszenna 15 dag
otręby pszenne 10 dag
mąka pełnoziarnista 5 dag
woda letnia 1/2 szklanki
kefir 250 ml/ może być maślanka
cukier 1 łyżeczka
drożdże 2 dag
sól do smaku
Kminek cały Prymat 1 łyżka
olej do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek makrobiotyczny

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Z wody, drożdży, cukru , połowy mąki pszennej zarobić rozczyn.
Krok 1 - Chlebek makrobiotyczny foto
2
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić ciasto.
Krok 2 - Chlebek makrobiotyczny foto
3
Następnie przełożyć do przygotowanej foremki i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
Krok 3 - Chlebek makrobiotyczny foto
4
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 minut( w czasie pieczenia nie ruszać foremką bo ciasto opadnie).
Krok 4 - Chlebek makrobiotyczny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 03.11.2015 11:31
uwielbiam domowe pieczywo
irenka 02.11.2015 23:00
wygląda fajnie ,musi być smaczny
agnieszka214 02.11.2015 21:35
Super chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak