Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek makowy - niskowęglowodanowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 220-230 g
białko 600 g
sól 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
otręby owsiane 10 g
otręby pszenne 10 g
masło 100 g
migdały 20 g
orzechy włoskie 20 g
orzechy laskowe 20 g
sezam 20 g
siemię lniane 20 g
słonecznik 20 g
masło do foremki

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek makowy - niskowęglowodanowy

Kroki postępowania

1
Orzechy, mak, migdały i ziarna zmielić w młynku do kawy.
Krok 1 - Chlebek makowy - niskowęglowodanowy foto
2
Połączyć zmielone składniki z proszkiem do pieczenia oraz otrębami.
Krok 2 - Chlebek makowy - niskowęglowodanowy foto
3
Ubić na sztywno pianę z białek z dodatkiem soli.
Krok 3 - Chlebek makowy - niskowęglowodanowy foto
4
Do sztywnej piany wmieszać sypkie składniki mieszając wszystko mikserem na najniższych obrotach.
Na końcu wlać stopione i ostudzone masło i krótko zmiksować.
Krok 4 - Chlebek makowy - niskowęglowodanowy foto
5
Dużą foremkę keksową cienko posmarować stopionym masłem i wypełnić masą.
Posypać wierzch makiem, lnem i otrębami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec ok.50-60 minut.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.

Wyjąć upieczony chlebek z piekarnika, ale pozostawić w foremce na kilkanaście minut - następnie ostrożnie wyjąć z foremki, przełożyć na kratkę i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Krok 5 - Chlebek makowy - niskowęglowodanowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 02.12.2013 19:01
Tu od razu sie przyznaje ze sobie ten przepis skopiowalam do ulubionych bo jest to ciekawa intrygujaca odmiana makowca na slono i chyba musze wyprobowac bo skladniki wszystkie mam w domu.
rjustysia 10.05.2013 21:52
Oj, kusi bardzo :)
Habibi 22.03.2013 18:46
W zasadzie można uznać, że to "suchy" makowiec na słono, jednak w mojej diecie musi zastąpić zwykłe zbożowe pieczywo - ze względów zdrowotnych. Można przygotować w słodkiej odmianie, dodając do masy cukier, miód lub cukier waniliowy.
w mojej kuchni 22.03.2013 12:34
mega dużo ziaren,orzecha..dla mnie rewelacja..
marcia7 22.03.2013 11:56
rewelacyjny chlebek
Sisterskitchen 22.03.2013 11:25
smacznie wygląda
Habibi 22.03.2013 10:56
W przepisie powinien być jeszcze łuskany słonecznik (20g), ale niestety bezskutecznie próbuję go dodać do składników...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak