Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek grzybowo-cebulowy na zakwasie

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

zakwas pszenny 150 g
mąka pszenna 150 g
woda letnia 90 g
sól 1/2 łyżeczki
cebula 1 mała
masło klarowane 1 łyżka
grzyby suszone 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek grzybowo-cebulowy na zakwasie

Kroki postępowania

1
Suszone grzyby zmiel na mąkę, np. blenderem.
Krok 1 - Chlebek grzybowo-cebulowy na zakwasie foto
2
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na maśle klarowanym. W międzyczasie do dużej miski wlej zakwas pszenny i przesiej mąkę. Dodaj zmielone grzyby i sól. Kiedy cebulka będzie gotowa, przestudź ją lekko i dorzuć do miski z pozostałymi składnikami.
Krok 2 - Chlebek grzybowo-cebulowy na zakwasie foto
3
Aby składniki dobrze się połączyły dodaj wodę i wyrabiaj przynajmniej przez 15 minut, aż ciasto chlebowe zacznie odchodzić od ręki (i od miski). Po wyrobieniu daj mu odpocząć przez pół godziny.
Krok 3 - Chlebek grzybowo-cebulowy na zakwasie foto
4
Po tym czasie wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto (radzę zrobić to zwilżonymi rękami). Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 2 godziny przy dobrym aktywnym zakwasie). Keksówkę warto zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do reklamówki :) - ciasto nie straci wtedy wody i skórka nie będzie twarda.
Krok 4 - Chlebek grzybowo-cebulowy na zakwasie foto
5
Po wyrośnięciu ciasto nacinamy ostrym nożem i wkładamy do naparowanego piekarnika (tzn. możemy chlusnąć odrobinę wody zaraz po włożeniu ciasta). Temperatura powinna wynosić w tym wypadku 210 stopni. Po 5 minutach zmniejszamy do 180 i pieczemy przez 45 minut.
Krok 5 - Chlebek grzybowo-cebulowy na zakwasie foto
6
Chlebek studzimy na kratce pod lnianą ściereczką. Ja spróbowałam jeszcze na ciepło - jest wilgotny i bardzo grzybowy :) Polecam! Smacznego!! :)
Krok 6 - Chlebek grzybowo-cebulowy na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 05.01.2013 22:10
pycha
Dorian 05.01.2013 22:10
pycha
wyattearp 24.10.2012 08:21
pyszne !!!!!!!!
Habibi 24.10.2012 08:14
Piekłam podobny chlebek jako dodatek do zupy grzybowej, barszczu, czy kapuśniaku - zaostrza smak potrawy - świetnie smakuje z pasztetem :)
caralajna 24.10.2012 05:42
bardzo ciekawy pomysł
miroslawa 24.10.2012 05:14
fantastycznie wygląda, ciekawe, jak smakuje, jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak