Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEBEK GÓRSKI

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułki czerstwe 4 szt.
wino białe 1 szklanka
cukier 30 dag
cukier wanilinowy 1 szt.
jaja 3 szt
cynamon
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEBEK GÓRSKI

Wykonanie:
Bułkę pokroić w paluszki i rozłożyć na talerzu. Wino zagotować z 10 dag cukru i cynamonem na wolnym ogniu około 10 minut. Żółtka jaj ubić na parze z resztą cukru i dodawać stopniowo gorące wino aż sos zgęstnieje. Następnie polać tym sosem pokrojoną bułkę, odstawić na 10 minut po czym usmażyć na złoty kolor. Gotowe paluszki posmarować dżemem i układać w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym tłuszczem. Białka jaj ubić na sztywno z cukrem waniliowym, obłożyć paluszki bułkowe i zapiec w temperaturze 160 stopni około 10 minut. Podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 23.04.2013 19:01
smaczny chlebek
Gracer 23.04.2013 18:19
smacznie się prezentuje
WiktoriaGotuje 23.04.2013 18:07
wygląda apetycznie
miki47 23.04.2013 17:43
interesujący przepis
angelika14 23.04.2013 17:34
jadłam podobny ale chyba z czekoladą zamiast dżemu ale i tak jest pyszny
Marta11 23.04.2013 17:26
smacznie wyglada
adelajda 23.04.2013 17:22
smacznie wygląda !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak