Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek faszerowany

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pomysł na ciekawą przekąskę imprezową- chlebek faszerowany serem, pieczarkami i papryką. Polecam.

Składniki:

mąka pszenna 280 gram
drożdże 10 gram
woda 0,5 szklanka
sól 1 łyżeczka
pieczarki marynowane 0,5 słoiczek
kukurydza 3 łyżka
papryka 0,5 sztuka
ser żółty 1 garść (starty)
jajko 1 sztuka
pestki dyni 3 łyżka
oliwa 40 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek faszerowany

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól.

Drożdże mieszamy z wodą i wlewamy do mąki - wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki, pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto aż tłuszcz się całkowicie wchłonie.

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.



Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, posypujemy je serem, pokrojoną w kostkę papryką, kukurydzą i na całości rozkładamy pieczarki.

Ciasto zwijamy jak roladę, boki podwijamy pod spód, przekładamy chlebek do keksówki, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.

Wyrośnięte ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy pestkami dyni.


Pieczemy w 190' aż skórka będzie rumiana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 01.12.2013 08:28
ciekawy pomysł
Agnieszka_B 03.06.2013 21:28
Chętnie wypróbuję przepis :)
miroslawa 03.06.2013 17:35
super chlebuś, jesteś genialna
Barbara13 03.06.2013 15:47
bardzo smacznie się prezentuje
eMMe 03.06.2013 14:24
Bardzo fajny przepis
Kazimierz1 03.06.2013 14:03
wygląda bardzo apetycznie
Janina 03.06.2013 14:02
Takiego jeszcze nie piekłam, ciekawy przepis
msmors 03.06.2013 13:57
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak