Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek dyniowy korzenny

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 szkl. puree
cukier trzcinowy 1,5 szkl.
olej z pestek winogron 1/2 szkl.
olej sezamowy 2 łyżeczki
jajko 2 duże
sok jabłkowy 1/2 szkl.
mąka pszenna 1,5 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
sól 2/3 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
goździki mielone 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek dyniowy korzenny

Utrzeć olej, olej sezamowy, ekstrakt waniliowy, cukier i jajka z dodatkiem soli na gęstą masę.
Dodać puree z upieczonej dyni i sok jabłkowy.
Dodać połączone z przyprawami suche składniki, dokładnie wymieszać.
Natłuścić 2 keksówki lub jedną większą foremkę, posypać bułką tartą, wylać ciasto i piec w 170-180*C przez 45-60 min - w zależności od wielkości formy.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 14.10.2013 09:18
fajny pomysł
Silver Teaspoon 09.01.2013 14:26
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak