Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek dyniowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg.
cukier 125 gram
margaryna 125 gram
mleko 350 ml
drożdże 25 gram
dynia 180 gram
aromat migdałowy 1 szt.
płatki migdałowe 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek dyniowy

Drożdże rozdrobnić w szklance ciepłego mleka połączonego z 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. W miedzy czasie dynię umyć, odkroić odpowiedni kawałek, oczyścić z nasion i obrać. Pokroić na drobne kawałki i rozgotować w mleku na gładką masę. Następnie mąkę przesiać przez sito, dodać wyrośnięte drożdże, aromat, cukier, roztopioną margarynę i rozgotowaną dynię. Wszystko dokładnie wyrobić i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce. Piec w rozgrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 20.04.2013 22:54
też piekę chlebek z dyni, ale zupełnie inaczej
radosna29 29.01.2013 18:50
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak