Chlebek ananasowo-kokosowy Marthy Steward

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiórki kokosowe

    1 i 1/2 szklanki
  • mąka

    1 i 1/2 szklanki
  • masło

    1/2 szklanki
  • ananas

    1 puszka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    3 szt
  • śmietana

    1 szkalnka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do 180 st. Kawałki ananasa przelać na sitku i odstawić do odsączenia przynajmniej na 10 minut. Na suchej patelni uprażyć kokos. W misce wymieszać mąkę, sodę i sól, odstawić. W mikserze ubić masło i cukier na puszystą masę. Dodać jajka, po jednym na raz. Zmniejszyć prędkość i do masy dodawać mąkę na przemian ze śmietaną. Dodać ananasa i szklankę prażonych wiórków kokosowych, wymieszać delikatnie. Keksówke wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię. Posypać wierzch pozostałą 1/2 szklanką wiórków kokosowych. Piec 65-70 minut (do suchej wykałaczki). Odstawić do wystygnięcia

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 16.05.2017 12:59
Fajnie wyglada
Grazyna0211 26.04.2017 13:56
świetny chlebek
pestka 25.04.2017 08:33
nie jadłam takiego chleba , wygląda pysznie
ben-ka 14.01.2017 11:06
Ciekawy pomysł.
IZABELA29 19.12.2016 18:52
Super wygląda
monika141 25.11.2011 20:45
super na pewno zrobię
jolajka 16.08.2011 07:27
dziwne dodatki, ale dlaczego nie spróbować
ZEWA 06.05.2011 10:16
takiego chleba nie piekłam, musi być pyszny
ZEWA 06.05.2011 10:16
takiego chleba nie piekłam, musi być pyszny
Nina7 05.04.2011 11:46
super przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat