Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni ze słonecznikiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

woda letnia 1/4 szklanki
drożdże świeże 40 g
mąka pszenna 50 g

Ciasto

mąka żytnia typ 720 600 g
sól 2 łyżeczki
miód prawdziwy 2 łyżeczki
jogurt naturalny 100 g
olej 4 łyżki
woda 280 g
słonecznik łuskany 160 g

Porada

Chleb przechowujemy w reklamówce jednorazowej, sprawi to, że skórka zmięknie.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni ze słonecznikiem

Na początek robimy zaczyn.Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie wraz z mąką pszenną.Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 min do podwojenia objętości.Do miski wrzucamy składniki na chleb i dodajemy wyrośnięty zaczyn.Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto(ręce możemy posypywać mąką pszenną.Ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem i odstawiamy w ciepła miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.Keksówkę dobrze natłuszczamy.Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 1 godzinę.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.Chleb smarujemy z wierzchu odrobina wody i posypujemy słonecznikiem,lekko go wciskając.Pieczemy 50 minut.Gorący chleb wyjmujemy z blaszki i kładziemy na kratce do ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 16.01.2017 21:50
super przepis :)
jagoda5913 16.01.2017 01:11
dobry domowy wypiek
wwwiolka 15.01.2017 22:08
Bardzo fajny przepis.
Ania321 15.01.2017 21:57
bardzo lubię taki domowy chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak