Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni na zakwasie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Gęsty zakwas

zakwas do chleba 35 dag
mąka żytnia 50 dag
woda letnia 500 ml

Ciasto chlebowe

mąka żytnia 50 dag
sól 1 łyżka
woda letnia 100 ml
otręby owsiane 1/2 szklanki
kminek Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni na zakwasie

Do zakwasu dodać mąkę oraz wodę i dobrze wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po tym czasie dodać kolejny raz mąkę, sól, kminek, otręby oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać ręką lub mikserem, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i wstawić formę z ciastem. Piec ok 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 14.06.2015 13:13
pyszny domowy chlebuś
dom-agi 14.06.2015 12:45
Domowy najlepszy!
Agnieszka-87-25 14.06.2015 09:26
nie ma jak to domowy chlebek
justynkag 14.06.2015 09:09
Bardzo smacznie wygląda.
cukiereczek 14.06.2015 06:50
chrupiąca skórka,domowy smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak