Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni na piwie - z suszonymi śliwkami
Poprzedniego dnia przed pieczeniem należy połączyć mąkę żytnią z piwem (można je wcześniej nieco odgazować) oraz zakwasem - dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 godzin (lub nieco dłużej) do czasu, aż powstanie zaczyn, czyli młody zakwas.
* CIASTO:
Do zaczynu dodać sól i suszone drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, dosypać obie mąki i jak najdokładniej wyrobić.
Śliwki pokroić na ćwiartki i zarobić z ciastem.
Całość przełożyć do foremki cwibakowej wysmarowanej olejem i posypanej mąką - odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyraźnie podrośnie wstawić foremkę do zimnego piekarnika, włączyć termostat na temperaturę 210-220*C i piec około 30 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180-190*C i piec jeszcze 15-20 minut.
Jeśli chleb się za bardzo rumieni, należy go przykryć alu-folią.
Gotowy chleb wyjąć na kratkę i studzić przynajmniej godzinę przed krojeniem.
Najlepiej kroi się na drugi dzień, kiedy zupełnie ostygnie i równomiernie rozłoży się w nim wilgoć z miękiszu.