Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni na piwie - z suszonymi śliwkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

* ZACZYN PIWNY:
piwo ciemne 200 ml
mąka żytnia 200 g
zakwas żytni 2 łyżki dokarmiony
mąka żytnia 150 g
mąka graham 200 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
woda 150-200 ml
śliwki suszone 100 g
drożdże suche 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni na piwie - z suszonymi śliwkami

* ZACZYN:
Poprzedniego dnia przed pieczeniem należy połączyć mąkę żytnią z piwem (można je wcześniej nieco odgazować) oraz zakwasem - dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 godzin (lub nieco dłużej) do czasu, aż powstanie zaczyn, czyli młody zakwas.

* CIASTO:
Do zaczynu dodać sól i suszone drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, dosypać obie mąki i jak najdokładniej wyrobić.

Śliwki pokroić na ćwiartki i zarobić z ciastem.
Całość przełożyć do foremki cwibakowej wysmarowanej olejem i posypanej mąką - odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyraźnie podrośnie wstawić foremkę do zimnego piekarnika, włączyć termostat na temperaturę 210-220*C i piec około 30 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180-190*C i piec jeszcze 15-20 minut.

Jeśli chleb się za bardzo rumieni, należy go przykryć alu-folią.
Gotowy chleb wyjąć na kratkę i studzić przynajmniej godzinę przed krojeniem.
Najlepiej kroi się na drugi dzień, kiedy zupełnie ostygnie i równomiernie rozłoży się w nim wilgoć z miękiszu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.12.2012 14:39
W moim domu też robię go tylko dla siebie ;)
Mysiunia 08.12.2012 14:28
chlebek bardzo ładnie wygląda, chociaż u mnie w domu chlebek ze śliwkami by nie przeszedł :)
pajbek 08.12.2012 11:07
Nigdy nie piekłam chleba a ten musi być pyszny :-)
pierniczkowo 08.12.2012 10:19
ja jestem tak ciekawa smaku, że muszę go zrobić:)
Habibi 08.12.2012 09:58
Smakuje jak typowe żytnie chleby słodowe ... wiadomo, że nie każdemu smakują, ale ja jestem w takim pieczywie zakochana od dzieciństwa, bo moja Mama między innymi również takie pieczywo kupowała :)
AURELKA 08.12.2012 08:02
ciekawa jestem smaku
Monika-twin 08.12.2012 06:54
ale ten chlebek musi byc pyszny, bardzo bym chciała taki spróbowac
magduś83 07.12.2012 23:37
musi być pyszny :)
aurelia 07.12.2012 22:46
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak