Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEB ŻYTNI NA MIODZIE

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 500 gram
mąka razowa 200 gram
miód 3 łyżki
woda 500 mililitrów
zakwas żytni 350 gram
siemię lniane 100 gram
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB ŻYTNI NA MIODZIE

Mieszamy w misce wszystkie składniki aż powstanie ciasto. Ciasto będzie dość rzadkie,lejące.
Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na całą noc lub co najmniej na 8 godzin.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do foremek dł.23 cm wysmarowanych oliwą i obsypanych mąką lub otrębami.
Foremki z ciastem przykrywamy ponownie i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, na jego dnie wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Wstawiamy foremki z ciastem i pieczemy przez 45 do 50 minut. Po upieczeniu studzimy przez 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami potem na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 03.02.2016 15:11
Super przepis :)
Renata9 03.02.2016 14:53
Pyszny, domowy chlebek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak