Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni 100% na zakwasie, z suszonymi pomidorami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 550 g
mąka żurkowa 1 kg
woda 1 litr
suszone pomidory 150 g
sól 3 łyżeczki
cukier 1,5 łyżki
margaryna do smarowania formy
mąka żytnia do posypania
mleko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni 100% na zakwasie, z suszonymi pomidorami

Kroki postępowania

1
Przygotowanie zakwasu zaczynamy 7 dni wcześniej. Mąkę w równych proporcjach mieszamy z wodą. Przez pierwsze 3 dni po 1 łyżce wody i mąki. Potem przez 2 dni po 2 łyżki. 6-stego i 7-mego dnia dodajemy już po 3 łyżki. Tak przygotowany zakwas 8-mego dnia przekładamy do miski. Wsypujemy 1 kg mąki żurkowej.
Krok 1 - Chleb żytni 100% na zakwasie, z suszonymi pomidorami foto
2
i wlewamy litr wody. Mieszamy robotem do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany zakwas zostawiamy na 1 godzinę.
Krok 2 - Chleb żytni 100% na zakwasie, z suszonymi pomidorami foto
3
Następnie dodajemy sól, cukier oraz suszone pomidory. Ponownie mieszamy.
Krok 3 - Chleb żytni 100% na zakwasie, z suszonymi pomidorami foto
4
Blaszki smarujemy margaryną. Następnie posypujemy mąką żytnią.
Krok 4 - Chleb żytni 100% na zakwasie, z suszonymi pomidorami foto
5
Do blaszek przekładamy ciasto chlebowe wypełniając blaszki na wysokość 2/3.
Krok 5 - Chleb żytni 100% na zakwasie, z suszonymi pomidorami foto
6
Blaszki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-5 godzin do wyrośnięcia chleba. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Wstawiamy chleb. Pieczemy 15 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180°C i pieczemy 30 minut.
Krok 6 - Chleb żytni 100% na zakwasie, z suszonymi pomidorami foto
7
Skórkę chleba po upieczeniu smarujemy mlekiem. Chleb pozostawiamy do ostygnięcia 24h po czym trzymamy w przewiewnych torebkach (mogą być papierowe).
Krok 7 - Chleb żytni 100% na zakwasie, z suszonymi pomidorami foto
8
Z podanej ilości składników wyszło 2,25k g chleba z dwóch blaszek. Chleb z keksówki miał wysokość 7 cm i wagę 1 kg, zaś chleb z blaszki prostokątnej na chleb wysokość 6,5 cm i wagę 1,25 kg.
Krok 8 - Chleb żytni 100% na zakwasie, z suszonymi pomidorami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 02.08.2013 10:47
ten chlebek musi być pyszny, aż by się zjadło
olkaaa 30.06.2013 11:18
świetny pomysł
hahanka 12.04.2013 19:58
ciekawy smak z tymi pomidorami
caralajna 31.03.2013 17:28
mąka żurkowa? chyba muszę się dokształcić ;)
Katarzyna/kate1980 20.03.2013 20:17
bardzo fajny przepis
EDYTKA 20.03.2013 15:59
NIGDY NIE ROBIŁAM SAMA ZAKWASU. JEST OKAZJA... :)
Monika-twin 20.03.2013 08:25
ale bym se zjadla to
iziona 20.03.2013 07:58
Jak mi się marzy taki chlebek:)
miroslawa 20.03.2013 05:47
dobrze wypieczony, smaczny chlebek
Sroczka 19.03.2013 23:16
Zjadłabym kromeczkę takiego chlebka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak