Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb ziemniaczany z kminkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
mąka 1 kg typ 650
mleko 3/4 szkalnki
kminek
sól 2 płaskie łyżki
drożdże 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb ziemniaczany z kminkiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać ugotować olać wodę i rozbić tłuczkiem. Gdy będą na tyle ciepłe że można do nich włożyć rękę dodać 0,5 kg mąki i wyrobić ciasto. Pozostawić na noc w misce przykrytej ręczniczkiem w ciepłym miejscu.
Krok 1 - Chleb ziemniaczany z kminkiem foto
2
Na drugi dzień do letniego mleka w kruszyć drożdże dodać szczyptę soli i łyżkę mąki gdy drożdże wyrosną dodać do ciasta z pozostałą ilością mąki i soli i wyrobić ciasto. Pozostawić by wyrosło.
Krok 2 - Chleb ziemniaczany z kminkiem foto
3
Do ciasta wsypać kminek i ponownie zagnieść podzielić na dwie części.
Krok 3 - Chleb ziemniaczany z kminkiem foto
4
Włożyć do foremek ponownie zostawić by ciasto wyrosło delikatnie oprószyć mąką i piec w temp 180 stopni przez ok 1 godzinę aż chleb będzie lekko złoty.
Krok 4 - Chleb ziemniaczany z kminkiem foto
5
Po wyjęciu z piekarnika i form owinąć w kilka ręczniczków bo chleb nie może szybko wystygnąć by nie był za twardy.
Krok 5 - Chleb ziemniaczany z kminkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 15.04.2013 21:12
Ależ on ładnie wygląda. Zabieram przepis do wypróbowania :)
SylwiaMagdaSabin 15.04.2013 10:48
fajny chlebek
Pyszota 15.04.2013 10:38
uwielbiam taki chleb
paulina2157 15.04.2013 10:14
pyszny na prawdę polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak