Chleb z żółtym serem

Chleb z żółtym serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • ser żółty

    10 dkg
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • woda letnia

    600 ml
  • drożdże świeże

    5 dkg
  • jajka

    2 szt
  • cukier

    1/3 łyżeczki
  • sól

    1 1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z 3 łyżek mąki , drożdży, cukru i odrobiny wody zrobić rozczyn. Pozostawić na 20 min. Następnie do mąki dodać jajka, rozczyn, wodę , majeranek i żółty ser pokrojony w kostkę . Całość dokładnie wymieszać.Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką , odstawić do wyrośnięcia do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć do 2-ch keksówek o wym 11x29cm wysmarowanych tłuszczem i posypanych otrębami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni , piec 30 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mama niejadka

04.07.2017 21:47
Smaczny domowy chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat