Chleb z ziołami prowansalskimi i oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zaczyn

  • zakwas żytni

    2 łyżki
  • mąka żytnia typ 720

    2 łyżki
  • woda

    50 ml

Ciasto

  • mąka pszenna

    500 gram
  • drożdże świeże

    10 gram
  • cukier

    2 łyżeczki
  • woda letnia

    300 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżka
  • oliwa

    4 łyżki
  • oliwki zielone Smak

    80 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Zakwas wymieszać z mąką i wodą i zostawić w cieple na godzinę.
Drożdże pokruszyć do miski, dodać kilka łyżek wody, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i na chwilę odstawić. Dodać zaczyn i wymieszać, dodać mąkę, sól i wodę. Wyrabiać pięć minut.
Do ciasta dodać oliwę, zioła i pokrojone oliwki. Wyrabiać około 7 - 10 minut.
Włożyć chlebek do wąskiej formy o długości 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justi2401 25.09.2015 14:21
Wspaniałe, domowe pieczywo :)
Habibi 25.09.2015 09:44
uwielbiam domowe pieczywo :)
Damiano 25.09.2015 09:43
bardzo dobry chlebek
ben-ka 25.09.2015 08:15
Taki domowy chlebek, to ja lubię.
olkaaa 25.09.2015 07:41
Lubię taki.
norweska20 25.09.2015 00:25
smakowity wypiek
jagoda5913 25.09.2015 00:03
pyszny chlebek
Renata9 24.09.2015 21:49
Smaczny, domowy chlebuś :-)
Janina 24.09.2015 20:49
Bardzo fajny smak chlebka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat