Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z ziołami prowansalskimi i oliwkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas żytni 2 łyżki
mąka żytnia typ 720 2 łyżki
woda 50 ml

Ciasto

mąka pszenna 500 gram
drożdże świeże 10 gram
cukier 2 łyżeczki
woda letnia 300 ml
sól 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
oliwa 4 łyżki
oliwki zielone Smak 80 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziołami prowansalskimi i oliwkami


Zakwas wymieszać z mąką i wodą i zostawić w cieple na godzinę.
Drożdże pokruszyć do miski, dodać kilka łyżek wody, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i na chwilę odstawić. Dodać zaczyn i wymieszać, dodać mąkę, sól i wodę. Wyrabiać pięć minut.
Do ciasta dodać oliwę, zioła i pokrojone oliwki. Wyrabiać około 7 - 10 minut.
Włożyć chlebek do wąskiej formy o długości 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 25.09.2015 14:21
Wspaniałe, domowe pieczywo :)
Habibi 25.09.2015 09:44
uwielbiam domowe pieczywo :)
Damiano
Damiano 25.09.2015 09:43
bardzo dobry chlebek
ben-ka 25.09.2015 08:15
Taki domowy chlebek, to ja lubię.
olkaaa 25.09.2015 07:41
Lubię taki.
norweska20 25.09.2015 00:25
smakowity wypiek
jagoda5913 25.09.2015 00:03
pyszny chlebek
Renata9 24.09.2015 21:49
Smaczny, domowy chlebuś :-)
Janina 24.09.2015 20:49
Bardzo fajny smak chlebka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak