Chleb z ziołami i otrębami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    80 dag
  • otręby pszenne

    1 szklanka
  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    1 szczypta
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • posiekana natki pietruszki

    3 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • woda

    1 szklanka
  • tymianek

    1 (suszony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb z ziołami i otrębami foto
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, otręby, zioła oraz sól.
Krok 2 - Chleb z ziołami i otrębami foto
Do sypkich składników dodajemy drożdże wcześniej rozpuszczone w podgrzanym mleku i wodzie wymieszane z cukrem i 3 łyżkami mąki pszennej i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb z ziołami i otrębami foto
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wkładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem. Pieczemy przez godzinę w 200 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia_mc 07.10.2013 09:55
podoba mi się twój przepis porywam go do swojej księgi
Ania321 07.10.2013 08:58
taki świeży chlebek na śniadanie - pycha :)
Renata9 06.10.2013 22:00
pyszny chlebek
Lukasz 06.10.2013 21:36
Pyszny chleb
stokrotka 06.10.2013 21:28
super pieczywko
Marta1986 06.10.2013 21:23
apetycznie wygląda
Pyszota 06.10.2013 21:16
świetny chlebek
malaczarna23 06.10.2013 20:52
wspaniały chlebuś
Izabela9 06.10.2013 20:41
Niema to jak domowy chlebek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat