Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z ziemniakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 100 g
mąka pszenna 400 g
woda letnia 250 ml
sól 1,5 łyżeczka
cukier kryształ 1 łyżeczka
drożdże 20 g
olej 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziemniakiem

Zrobić zaczyn:
rozetrzeć drożdże, cukier, 100 ml wody. Odstawić do podrośnięcia.

Ziemniaki przetrzeć na gładką masę.
Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką.

Miskę wysmarować olejem, włożyć ciasto i odstawić do podwojenia objętości ciasta.

Po tym czasie, energicznie wyrobić i włożyć do formy. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Na spód piekarnika włożyć naczynie z zimną wodą.
W temperaturze 230 stopni piec chleb przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miszelka 26.11.2012 19:34
miękki i wilgotny, na drugi dzień także :)
babajaga1969 26.11.2012 15:15
musi być fajnie wilgotny po upieczeniu- taki lubię :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak