Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z ziemniakami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn:
woda letnia 195 g
sól 6 g
drożdże świeże 0,6 g
* CIASTO WŁAŚCIWE:
mąka pszenna razowa 150 g
woda letnia 415 g
sól 15 g
drożdże świeże 12 g
ziemniaki ugotowane 250 g
cały zaczyn
mąka chlebowa 300 pszenna
mąka chlebowa 550 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ziemniakami

Dzień wcześniej przygotować zaczyn. W tym celu do miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże. Dodać mąkę i sól, dobrze wymieszać. Zaczyn będzie gęsty, właściwie powstanie ciasto, ale taki ma być. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i zostawić na 12 - 16 godzin w temperaturze około 21°C.

Ciasto chlebowe:
Ugotowane ziemniaki ( wystudzone ) przecisnąć przez praskę lub zmielić. W większej misce umieścić wszystkie składniki, z wyjątkiem zaczynu, wymieszać i zagniatać około 3 minut. Następnie stopniowo, po łyżce, dodawać zaczyn, wgniatając go dobrze w ciasto. Po dodaniu całego zaczynu zagniatać jeszcze około 4 minut. Ciasto powinno być wilgotne ale nie za luźne. Przykryć i odstawić na 1 h 30 min w ciepłe miejsce ( około 24°C ).

Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Odłożyć na 20 minut by odpoczęło. Następnie uformować bochenki, w razie potrzeby podsypując mąką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h 15 min.

Piec około 35 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C, po 15 minutach obniżając lekko temperaturę. Studzić na kratce.


Chleb jest naprawdę bardzo smaczny. Trochę czasochłonny ale uważam, że warty tego aby poświęcić mu czas :) Dodatek ziemniaków powoduje, że dłużej zachowuje świeżość. Polecam gorąco :)

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 24.02.2014 09:42
Koniecznie trzeba upiec. Lubię swojski chlebek.
Jagódka77 20.02.2014 13:18
oryginalny pomysł, jestem ciekawa jak smakuje bo wygląda super
Rafał10 15.02.2014 09:14
koniecznie będę musiała wypróbować dodatek ziemniaka :)
Barbara13 14.02.2014 21:25
Chlebka z dodatkiem ziemniaków jeszcze nie piekłam,ciekawa propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak