Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z siemieniem lnianym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
siemię lniane 1/2 szklanki mielonego
mleko 2 szklanki letniego
drożdże 50 gram
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z siemieniem lnianym

Kroki postępowania

1
Z pół szklanki letniego mleka, pół szklanki mąki, drożdży i cukru sporządzić rozczyn. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Chleb z siemieniem lnianym foto
2
Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę mąki, mleka, pół szklanki siemienia lnianego zmielonego. Doprawić do smaku solą (około 1/2 -1 łyżeczki). Dokładnie wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb z siemieniem lnianym foto
3
Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawić do do wyrośnięcia. Piec ok. 1godzinę w 180stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony.
Podawać po wystygnięciu.
Krok 3 - Chleb z siemieniem lnianym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 07.04.2016 13:28
dobry przepis
Kasnaj 07.04.2016 13:02
super przepis
agnieszka214 06.04.2016 22:23
jak zawsze domowy jest smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak