Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn z zakwasem

zakwas pszenny 2 łyżki
mąka pszenna graham 1/2 szklanki
woda ciepła 1/2 szklanki

Rozczyn drożdżowy

mleko ciepłe 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 25 g

Ciasto właściwe

mąka pszenna typ 650 1 szklanka
mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka
mąka pszenna typ 750 chlebowa 1 szklanka
mąka pszenna typ 450 2,5 szklanki
płatki jęczmienne 1/2 szklanki
cebula smażona 1 szklanka
sól 1 łyżka
ostropest mielony 1 czubata łyżka
woda ciepła 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą

Kroki postępowania

1
Zaczyn z zakwasem: Zakwas przełożyć do miski. Dodać wodę i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 10-12 godzin.
Krok 1 - Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą foto
2
Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Krok 2 - Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą foto
3
Ciasto właściwe: Wszystkie rodzaje mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól, smażoną cebulę, ostropest i płatki, dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą foto
4
Do sypkich składników dodać cały zaczyn z zakwasem, rozczyn drożdżowy i wodę, wymieszać.
Krok 4 - Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą foto
5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą foto
6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować zimną wodą.
Krok 6 - Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą foto
7
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 25-30 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 7 - Chleb z płatkami, ostropestem i smażoną cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 17.08.2016 17:54
rewelacyjny przepis
2milutka 17.08.2016 17:45
Bardzo pomysłowy sposób na domowy chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak