Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z mąki durum

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g durum
zakwas pszenny 150 g
woda 200-250 ml
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z mąki durum

Zakwas połącz z wodą, wlewaj powoli do naczynia z mąką cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą zawartość naczynia wyłóż na posypany mąką blat i zacznij wyrabiać ciasto aż uzyska konsystencję idealnie gładką i lśniącą. . W połowie wyrabiania dodaj sól. Przy wyrabianiu staraj sie jak najmniej podsypywac, im dłużej bedziesz wyrabiać tym mniej bedzie się ciasto klieć i bedzie sie stawać sprężyste;
Wyrobione ciasto przykryj naczyniem lub folią spozywczą i ściereczką, pozostaw do wyrosnięcia na 3h w tym czasie 2 razy je odgazuj składając brzegi do środka Po tym czasie delikatnie rozwałkuj ciasto lub rozklep rękami na prostokąt i zaczynając od jednego z krótszych brzegów zacznij rolować ciasto w ten sposób formując podłużny bochenek. Pozostaw na papierze do pieczenia lub w koszyczku do chleba, przykryte sciereczką lub folią na 1,5 h -2h do wyrośnięca. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni z opcją parowania lub tuz przed włożeniem chleba wrzuc na dno piekarnika kilka kostek lodu i spryskaj scianki wodą.Zrób nacięcia na wierzchu chlebka i wstaw do piekarnika, piecz 10 min w 250, 10 min w 230 stopni i 20 minut w 200 stopniach; Jesli lubisz chrupiącą skórkę możesz dodatkowo suszyc chleb 10 minut w 190 stopni, zostawiając drzwiczki lekko uchylone, po tym czasie chlebek wyjąć i studzic;
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 03.10.2014 18:40
Możesz się zapisać do Cechu Mistrzów Chleba. Pięknie wyglądają Twoje chlebki.
adelajda 03.10.2014 17:06
Chlebek pierwsza klasa :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak