Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z mąki durum
Wyrobione ciasto przykryj naczyniem lub folią spozywczą i ściereczką, pozostaw do wyrosnięcia na 3h w tym czasie 2 razy je odgazuj składając brzegi do środka Po tym czasie delikatnie rozwałkuj ciasto lub rozklep rękami na prostokąt i zaczynając od jednego z krótszych brzegów zacznij rolować ciasto w ten sposób formując podłużny bochenek. Pozostaw na papierze do pieczenia lub w koszyczku do chleba, przykryte sciereczką lub folią na 1,5 h -2h do wyrośnięca. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni z opcją parowania lub tuz przed włożeniem chleba wrzuc na dno piekarnika kilka kostek lodu i spryskaj scianki wodą.Zrób nacięcia na wierzchu chlebka i wstaw do piekarnika, piecz 10 min w 250, 10 min w 230 stopni i 20 minut w 200 stopniach; Jesli lubisz chrupiącą skórkę możesz dodatkowo suszyc chleb 10 minut w 190 stopni, zostawiając drzwiczki lekko uchylone, po tym czasie chlebek wyjąć i studzic;
Smacznego!