Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z mąk mieszanych

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 360 g
oliwa 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 340 g
mąka żytnia 100 g
mąka orkiszowa 100 g
drożdże suche 1 opakowanie

Porada

Z podanych porcji wychodzi 1kg chleba

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z mąk mieszanych

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Wyrabiamy gładkie ciasto dopóki przestanie się kleić do ręki. Można odrobinę posypać rękę mąką. Nakrywamy miskę z ciastem ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Blaszkę prostokątną delikatnie natłuszczamy. Ciasto przekładamy do blaszki i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia tym razem na 1/2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy chleb na tylko na funkcji pieczenia dół przez 30-35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 20.03.2016 13:12
pyszny domowy
Maridka19 20.03.2016 09:59
Pyszności :)
cukiereczek 20.03.2016 09:47
doskonale wypieczony i taki apetyczny
Iwusia 19.03.2016 23:49
domowe chlebki są najsmaczniejsze
iziona 19.03.2016 21:36
Nie ma to jak domowe pieczywko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak