Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z lubczykiem i zieloną czubrycą

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej typ 500 400 g
mąki żytniej typ 720 300 g
zakwasu żytniego 1 szk
letniej wody 2 szk
zielonej czubrycy 1 łyżeczka
suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka
soli 1,5 łyżeczka
cukru 1 łyżka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
olej 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z lubczykiem i zieloną czubrycą

Kroki postępowania

1
Do przygotowania ciasta przystąpić wieczorem. Zakwas wymieszać z wodą i wlać do miski. Potem wsypać obie mąki i dodać resztę składników. Drewnianą łyżką wyrobić ciasto. Oprószyć je lekko mąką a miskę zakryć ściereczką i zostawić na dwie godziny. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto.
Krok 1 - Chleb z lubczykiem i zieloną czubrycą foto
2
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować olejem i wysypać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do przygotowanej foremki w dłońmi posmarowanymi olejem wygładzić powierzchnię, można także ciasto na górze naciąć nożem.
Krok 2 - Chleb z lubczykiem i zieloną czubrycą foto
3
Tak przygotowane ciasto na chleb ponownie zakryć ściereczką i zostawić do rośnięcia na całą noc. Następnego dnia rano nagrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić blachę z ciastem do piekarnika i piec 15 minut.
Krok 3 - Chleb z lubczykiem i zieloną czubrycą foto
4
Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez 25 - 30 minut. Patyczkiem sprawdzić czy chleb jest upieczony, jeśli patyczek jest suchy to chleb jest gotowy.
Krok 4 - Chleb z lubczykiem i zieloną czubrycą foto
5
Chleb po upieczeniu wyjąć z tortownicy i ostudzić chleb na kratce.
Krok 5 - Chleb z lubczykiem i zieloną czubrycą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 25.05.2013 23:27
nie ma to jak domowe pieczywko
Rafał10 25.05.2013 22:20
WSPANIAŁY! Wygląda BOSKO!
Megg 25.05.2013 17:06
na pewno chlebuś wyszedł przepyszny :)
ZEWA 25.05.2013 17:01
Dziękuję bardzo :)
IwonaDD 25.05.2013 16:19
jestem pod wrażeniem, mi jeszcze nigdy taki piękny chleb nie wyszedł, masz talent do wypieków
Noruas 25.05.2013 15:12
niesamowicie CI ten chlebek wyszedł, taki duży. A z lubczykiem jeszcze nie jadłam.
bogusia19 25.05.2013 14:12
domowy najlepszy
dodi 25.05.2013 13:45
szkoda ze nie można odzwierciedlić smaku i zapachy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak