Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jaglana 100 g
mleko ciepłe 1 szklanka
cukier 1/2 łyżki
drożdże świeże 25 g
mąka pszenna typ 650 5 szklanek
mąka owsiana 1 szklanka
ostropest mielony 1 łyżka
sól 1 łyżka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 4 czubate łyżki
woda ciepła 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglaną

Kroki postępowania

1
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, ostudzić, wysypać z woreczka.
Krok 1 - Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglaną foto
2
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.
Krok 2 - Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglaną foto
3
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglaną foto
4
Dodać do nich rozczyn drożdżowy, wodę i kaszę, wymieszać.
Krok 4 - Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglaną foto
5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglaną foto
6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 230 stopniach przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 25-30 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 6 - Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i kaszą jaglaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 20.07.2016 08:16
takie chlebki lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak