Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z cukinią i mielonym lnem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas pszenny 3 łyżki
mąka pszenna typ 750 chlebowa 1/2 szklanki
woda ciepła 1/2 szklanki

Rozczyn drożdżowy

mleko ciepłe 1 szklanka
drożdże świeże 25 g
cukier 1/2 łyżki
mąka pszenna 1 czubata łyżka

Ciasto właściwe

mąka pszenna typ 500 5 szklanek
mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 1,5 szklanki
mielony len 1/2 szklanki
sól 1 łyżka
płatki jaglane 1/2 szklanki
woda ciepła 1,5 szklanki
cukinia świeża 15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z cukinią i mielonym lnem

Kroki postępowania

1
Zaczyn: Zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na całą noc w temperaturze pokojowej.
Krok 1 - Chleb z cukinią i mielonym lnem foto
2
Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i mąki, odłożyć na kilkanaście minut.
Krok 2 - Chleb z cukinią i mielonym lnem foto
3
Ciasto właściwe: Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 3 - Chleb z cukinią i mielonym lnem foto
4
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Chleb z cukinią i mielonym lnem foto
5
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, zaczyn z zakwasem, wodę i tartą cukinię, wymieszać.
Krok 5 - Chleb z cukinią i mielonym lnem foto
6
Ciasto wyrabiać 15-20 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 6 - Chleb z cukinią i mielonym lnem foto
7
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, podzielić na dwie części, przełożyć do małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 7 - Chleb z cukinią i mielonym lnem foto
8
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (zamiast tej funkcji na dno piekarnika można wrzucić kilka kostek lodu lub umieścić tam naczynie z wodą) przez ok. 25 minut, następnie w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 8 - Chleb z cukinią i mielonym lnem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 24.07.2015 22:28
Chlebka z cukinią jeszcze nie piekłam i nie jadłam, więc czas to zmienić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak