Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z amarantusem na zakwasie

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 1 lyzka
woda 150 g
mąka żytnia 100g typ720

namaczanka

ziarna amarantusa 40 g
wrzątek 170 g

ciasto właściwe

kefir 200 g
mąka pszenna typ 650 230 g
mąka żytnia 270g typ 720
sól 1,5 lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z amarantusem na zakwasie

Kroki postępowania

1

Namaczanka:
Do garnuszka wlać wrzątek, wsypać ziarna amarantusa i gotować 5 minut. Przykryć pokrywką i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 1 - Chleb z amarantusem na zakwasie foto
2

Zaczyn:
Składniki zaczynu wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie do misy robota wlać kefir (w temp. pokojowej), dodać zaczyn.
Krok 2 - Chleb z amarantusem na zakwasie foto
3

Wsypać obie mąki i sól. Wrzucić namoczony amarantus. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny.
Krok 3 - Chleb z amarantusem na zakwasie foto
4

Po tym czasie ciasto zamieszać, przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem. Wyrównać. Odstawić na kolejne 3 godziny do wyrośnięcia.

Krok 4 - Chleb z amarantusem na zakwasie foto
5

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce
Krok 5 - Chleb z amarantusem na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 15.03.2016 10:56
zjadłabym taki chlebek
2milutka 07.06.2015 15:19
zapisuję ten przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak