Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z amarantusem i babką jajowatą Zewy

4.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dziś podrzucam Wam kolejny przepis na domowy chleb. Od dłuższego czasu wypiekam chleby w naczyniu żaroodpornym, więc ten też jest w nim pieczony. Dodatkiem, który świetnie nadaje się sprawdził jest ekspandowany amarantus i babka jajowata.

Składniki:

Składniki na chleb:

mąka pszenna typ 500 750 gramów
amarantus ekspandowany 1 szklanka
babka jajowata 2 łyżki
woda letnia 2 szklanki
drożdże suche 8 gramów
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
olej 2 łyżki

Porada

Jeżeli nie macie babki jajowatej, śmiało możecie użyć babki płesznik. Amarantusa dajemy łyżki czubate.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z amarantusem i babką jajowatą Zewy

Wszystkie składniki połączyć w misce, wyjąć na blat i wyrobić ciasto. Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.

Ciasto odgazować i kilka razy złożyć na 3 i zostawić do ponownego podrośnięcia.

Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i nagrzać je do 200 stopni.

Szybko włożyć ciasto do naczynia, zakryć pokrywką i piec 30 minut. Potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.

Upieczony chleb wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak