Chleb wieloziarnisty (drożdże)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda letnia

    350 ml
  • miód

    2 łyżki
  • drożdże

    25 g
  • mąka pszenna

    300 g
  • mąka pszenna razowa

    100 g
  • sól

    1 łyżka
  • siemię lniane

    1/2 szkl
  • słonecznik łuskany

    1/2 szkl
  • pestki dyni

    1/2 szkl
  • mak

    1/4 szkl
  • mąka żytnia

    100 razowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb wieloziarnisty (drożdże) foto
Zrobić zaczyn z ciepłej niegorącej wody, miodu i drożdży. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Chleb wieloziarnisty (drożdże) foto
Wszystkie pozostałe suche składniki wymieszać w misce i wlać do nich rozrobione drożdże. Ciasto wyrabiać 10-15 min, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia, ponad godzinę. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić i wyłożyć do dużej keksówki. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb wieloziarnisty (drożdże) foto
Piec w 220 stopniach przez 30-40 min. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 06.02.2016 19:15
wspaniały chleb
gosia1988 18.11.2013 11:27
taki domowy chlebek smakuje najlepiej
gusia1000 18.10.2013 00:52
Warto taki robić.
Klausia 09.10.2013 17:48
swoje pieczywo jest wyśmienita :)
Seba 06.10.2013 10:54
aż tutaj mi pachnie domowym chlebkiem
IwonaDD 05.10.2013 15:49
wygląda idealnie!!!
Alex_M 05.10.2013 12:10
wspaniały chleb Ci wyszedł :)
goofy9 05.10.2013 10:46
świetny chlebek, muszę wypróbować
fotoviderek 05.10.2013 09:18
Chlebek samo zdrowie :)
Ola1984 04.10.2013 21:48
Bardzo fajny chlebek. Uwielbiam domowe pieczywo.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat