Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb twarogowy pszenno-żytni

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 500 g
mąka żytnia pełnoziarnista 250 g
mleko 2% 2 szkl.
twaróg chudy 250g
drożdże suche 10 g
cukier kryształ 1 łyżeczka
masło 50 g
otręby żytnie
sól płaska łyżka
woda ciepła

Porada

Chleb można posypać dowolnym suchym składnikiem - otręby, płatki, ziarenka, grubo zmielona mąka.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb twarogowy pszenno-żytni

Kroki postępowania

1
W dużej misce połączyć mąkę pszenną, żytnią, sól, cukier i suche drożdże.
Krok 1 - Chleb twarogowy pszenno-żytni foto
2
Ciepłe mleko połączyć z miękkim twarogiem i dokładnie rozdrobnić widelcem albo zmiksować.
Krok 2 - Chleb twarogowy pszenno-żytni foto
3
Mokre i suche składniki przemieszać z grubsza.
Krok 3 - Chleb twarogowy pszenno-żytni foto
4
Dodać stopione i przestudzić masło a następnie zagnieść sprężyste ciasto dolewając odpowiednią ilość ciepłej wody (wszystko zależy od konsystencji twarogu oraz wilgotności mąki).
Krok 4 - Chleb twarogowy pszenno-żytni foto
5
Miskę z wyrobionym ciastem nakryć czystą i suchą ściereczką - odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Krok 5 - Chleb twarogowy pszenno-żytni foto
6
Ciasto wyjąć na ladę posypaną mąką pszenną i odgazować przez krótkie zagniatanie.
Krok 6 - Chleb twarogowy pszenno-żytni foto
7
Formę wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia, delikatnie natłuścić i posypać otrębami żytnimi.
Krok 7 - Chleb twarogowy pszenno-żytni foto
8
Uformowany i obsypany otrębami bochenek ułożyć na przygotowanej blaszce.
Krok 8 - Chleb twarogowy pszenno-żytni foto
9
Włożyć do dużej torby folkowej tworząc nad ciastem dość szczelny namiocik.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ją trzymałam formę w piekarniku nagrzanym do 50* z włączonym światełkiem.
Krok 9 - Chleb twarogowy pszenno-żytni foto
10
Wyrośnięty bochenek na kilka minut wyjąć z piekarnika i odstawić w ciepłe miejsce - w tym czasie nagrać piekarnik do 210*, na spod wstawić naczynie z wodą, i piec 20 min, zmniejszyć temp. do 180* i piec ok.40-50 min, w zależności od piekarnika, aż chleb będzie wydawał głuchy dźwięk przy puknięciu w spód.

Pod koniec pieczenia warto zdjąć bochenek z blachy i dopiec na kratce, aby z każdej strony mógł dokładnie odparować.
Krok 10 - Chleb twarogowy pszenno-żytni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 07.09.2015 23:57
Chlebek pierwsza klasa :)
Alex_M 07.09.2015 20:55
fajny chlebek :)
Justi2401 07.09.2015 16:29
Ale piękny i dorodny chlebuś ;) Pycha!
Habibi 07.09.2015 16:29
Racja! Wiedziałam,że czegoś mi w składnikach brakuje ;)
Renata9 07.09.2015 16:14
Smaczny chlebuś, tylko gdzieś się zawieruszył twaróg, bo nie ma go w składnikach ?
Ewelina1991 07.09.2015 14:01
piękny chlebek
Spoko 07.09.2015 12:30
Pysznie wygląda taki bochenek.
jagoda5913 07.09.2015 12:24
fajny chlebek swojski
krokus 07.09.2015 11:18
pyszny chleb
mysza75 07.09.2015 09:56
jaki piękny chlebuś
Wafelek2601 07.09.2015 09:41
Pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak