Chleb razowy z ziarnami

Chleb razowy z ziarnami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna pełnoziarnista

    2 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • drożdże świeże

    3 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • mleko

    400 ml
  • oliwa

    3 łyżki
  • słonecznik łuskany

    1 garść

Dodatki

  • sezam czarny

  • słonecznik łuskany

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb razowy z ziarnami foto
Drożdże rozpuścić w cukrze i kilku łyżkach ciepłego mleka, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
Krok 2 - Chleb razowy z ziarnami foto
Obie mąki i ziarna słonecznika wymieszać w drugiej misce.
Krok 3 - Chleb razowy z ziarnami foto
Do mąki wlać pozostałe, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy.
Krok 4 - Chleb razowy z ziarnami foto
Wyrabiać mieszadełkami około 7-8 minut.
Krok 5 - Chleb razowy z ziarnami foto
Następnie dodać sól i oliwę, wyrabiać kolejne 5 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 6 - Chleb razowy z ziarnami foto
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na blat posypany mąką, przerobić, uformować bochenek i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej. Przykryć i odłożyć żeby wyrosło.
Krok 7 - Chleb razowy z ziarnami foto
Następnie w kilku miejscach naciąć ostrym nożem, posmarować wodą i posypać czarnym sezamem i słonecznikiem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

02.07.2017 09:01
bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat