Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb razowy z ziarnami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna pełnoziarnista 2 szklanki
mąka pszenna 1 szkl
drożdże świeże 3 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 1,5 łyżeczki
mleko 400 ml
oliwa 3 łyżki
słonecznik łuskany 1 garść

Dodatki

sezam czarny
słonecznik łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowy z ziarnami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w cukrze i kilku łyżkach ciepłego mleka, pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
Krok 1 - Chleb razowy z ziarnami foto
2
Obie mąki i ziarna słonecznika wymieszać w drugiej misce.
Krok 2 - Chleb razowy z ziarnami foto
3
Do mąki wlać pozostałe, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy.
Krok 3 - Chleb razowy z ziarnami foto
4
Wyrabiać mieszadełkami około 7-8 minut.
Krok 4 - Chleb razowy z ziarnami foto
5
Następnie dodać sól i oliwę, wyrabiać kolejne 5 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb razowy z ziarnami foto
6
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na blat posypany mąką, przerobić, uformować bochenek i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej. Przykryć i odłożyć żeby wyrosło.
Krok 6 - Chleb razowy z ziarnami foto
7
Następnie w kilku miejscach naciąć ostrym nożem, posmarować wodą i posypać czarnym sezamem i słonecznikiem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Krok 7 - Chleb razowy z ziarnami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 02.07.2017 09:01
bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak