Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny półrazowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 g
woda ciepła 2,5 szklanki
cukier 1/2 łyżki
mąka razowa 4 szklanki
mąka tortowa 2,5 szklanki
sól 1 łyżka
olej 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny półrazowy

Kroki postępowania

1
* Użyłam jeszcze 1/2 szklanki zarodków pszennych. Mąka razowa pszenna typ 1850.
Świeże drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut.
Krok 1 - Chleb pszenny półrazowy foto
2
Do miski przesypać wszystkie sypkie składniki, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Chleb pszenny półrazowy foto
3
Dodać do nich rozczyn drożdżowy i olej.
Krok 3 - Chleb pszenny półrazowy foto
4
Wszystko wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut, następnie przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb pszenny półrazowy foto
5
Jak ciasto wyrośnie, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (np. średniej tortownicy, dużej keksówki). Odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 5 - Chleb pszenny półrazowy foto
6
Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować wodą.
Krok 6 - Chleb pszenny półrazowy foto
7
Chleb piec w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut. Studzić na kratce.
Krok 7 - Chleb pszenny półrazowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 25.04.2014 14:56
uwielbiam domowe pieczywo ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak