Chleb pszenny na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas pszenny

    1 szklanka
  • mąka chlebowa

    500 g pszenna
  • woda

    300 ml
  • sól

    5 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.
Zakwas połącz z wodą.
2.
Rozpuszczony zakwas wlewaj powoli do naczynia z mąką, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą zawartość naczynia wyłóż na posypany mąką blat i zacznij wyrabiać ciasto. W połowie wyrabiania dodaj sól. U mnie wyrabianie ręczne trwa około 15-20 minut zanim ciasto uzyska konsystencję idealnie gładką i lśniącą.
3.
Wyrobione ciasto przykryj naczyniem lub folią spozywczą i ściereczką, pozostaw na blacie na 1h.
4.
Po tym czasie delikatnie rozwałkuj ciasto na prostokąt i złóż do środka brzegi ( jak na ciasto francuskie), następnie obróć ciasto o 90 stopni i również złóż brzegi do środka; tak złożone ciasto pozostaw ponownie pod przykryciem na 1h, po tym czasie ponownie powtórz składanie i ponownie pozostaw na 1h, w sumie należy składać ciasto 2 razy w odstępach po 1h;
5.
Gdy minie 1h od ostatniego składania delikatnie rozwałkuj lub rozklep rękami ciasto na prostokąt i zaczynając od jednego z brzegów zacznij rolować ciasto w ten sposób formując podłużny bochenek. Pozostaw na papierze do pieczenia, przykryte sciereczką lub folią na 2h do wyrośnięca.
6.
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni z opcją parowania lub tuz przed włożeniem chleba wrzuc na dno piekarnika kilka kostek lodu i spryskaj scianki wodą.
7.
Zrób nacięcia na wierzchu chlebka i wstaw do piekarnika, piecz 10 min w 250, 10 min w 230 stopni i 20 minut w 200 stopniach; Jesli lubisz chrupiącą skórkę możesz dodatkowo suszyc chleb 10 minut w 190 stopni, zostawiając drzwiczki lekko uchylone, po tym czasie chlebek wyjąć i studzic;
.
Smacznego!
IwonaDD
Do wypieku możesz użyć również zakwasu żytniego dokarmionego dzień wcześniej mąką pszenną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 23.10.2014 17:28
przepiękny bochenek :)
cris04 03.10.2014 23:06
Tak niewiele składników,a taki niezwykły efekt!
BernadettaP 03.10.2014 21:37
Iwonko, piękny chlebek- wygląda lepiej, niż z najlepszej piekarni.
anemon 03.10.2014 13:54
Bardzo ładny chleb.
pestka 03.10.2014 12:21
pyszny taki domowy chlebek
Mniam 03.10.2014 12:10
Pięknie wygląda ten chlebuś.
Malinka 03.10.2014 12:03
Przepysznie wygląda! Chętnie bym taki zjadła na śniadanie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat