Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
zakwas pszenny
1 szklanka -
mąka chlebowa
500 g pszenna -
woda
300 ml -
sól
5 g
Sposób przygotowania
Zakwas połącz z wodą.
2.
Rozpuszczony zakwas wlewaj powoli do naczynia z mąką, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą zawartość naczynia wyłóż na posypany mąką blat i zacznij wyrabiać ciasto. W połowie wyrabiania dodaj sól. U mnie wyrabianie ręczne trwa około 15-20 minut zanim ciasto uzyska konsystencję idealnie gładką i lśniącą.
3.
Wyrobione ciasto przykryj naczyniem lub folią spozywczą i ściereczką, pozostaw na blacie na 1h.
4.
Po tym czasie delikatnie rozwałkuj ciasto na prostokąt i złóż do środka brzegi ( jak na ciasto francuskie), następnie obróć ciasto o 90 stopni i również złóż brzegi do środka; tak złożone ciasto pozostaw ponownie pod przykryciem na 1h, po tym czasie ponownie powtórz składanie i ponownie pozostaw na 1h, w sumie należy składać ciasto 2 razy w odstępach po 1h;
5.
Gdy minie 1h od ostatniego składania delikatnie rozwałkuj lub rozklep rękami ciasto na prostokąt i zaczynając od jednego z brzegów zacznij rolować ciasto w ten sposób formując podłużny bochenek. Pozostaw na papierze do pieczenia, przykryte sciereczką lub folią na 2h do wyrośnięca.
6.
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni z opcją parowania lub tuz przed włożeniem chleba wrzuc na dno piekarnika kilka kostek lodu i spryskaj scianki wodą.
7.
Zrób nacięcia na wierzchu chlebka i wstaw do piekarnika, piecz 10 min w 250, 10 min w 230 stopni i 20 minut w 200 stopniach; Jesli lubisz chrupiącą skórkę możesz dodatkowo suszyc chleb 10 minut w 190 stopni, zostawiając drzwiczki lekko uchylone, po tym czasie chlebek wyjąć i studzic;
.
Smacznego!
Do wypieku możesz użyć również zakwasu żytniego dokarmionego dzień wcześniej mąką pszenną.![]()
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się