Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny na zakwasie z chrupiącą skórką

3.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na chleb pszenny na zakwasie z chrupiącą skórką jest banalnie prosty. Opisane krok po kroku etapy jego przygotowania, pozwolą go upiec nawet najbardziej początkującym piekarzom :)

Składniki:

zakwas pszenny 1 szklanka
mąka chlebowa 500 gramów
woda 300 mililitrów
Sól kamienna spożywcza jodowana 5 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na zakwasie z chrupiącą skórką

Pieczenie domowego chleba pszennego kojarzy się najczęściej z czymś pracochłonnym, a wielość przepisów powoduje, że nie wiadomo, który wybrać, aby wszystko się udało. Dlatego przedstawiam Wam przepis banalnie prosty, idealnie dla wszystkich początkujących z domowymi wypiekami pieczywa.

- przepis na chleb pszenny na zakwasie jest szczegółowo opisany, 

- idealnie dobrane proporcje gwarantują puszysty i aromatyczny chleb,

- przepis dla początkujących.

1.Zakwas połącz z wodą.

2. Rozpuszczony zakwas wlewaj powoli do naczynia z mąką, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą zawartość naczynia wyłóż na posypany mąką blat i zacznij wyrabiać ciasto. W połowie wyrabiania dodaj sól. U mnie wyrabianie ręczne trwa około 15-20 minut zanim ciasto uzyska konsystencję idealnie gładką i lśniącą.

3. Wyrobione ciasto przykryj naczyniem lub folią spożywczą i ściereczką, pozostaw na blacie na 1h.

4. Po tym czasie delikatnie rozwałkuj ciasto na prostokąt i złóż do środka brzegi (jak na ciasto francuskie), następnie obróć ciasto o 90 stopni i również złóż brzegi do środka; tak złożone ciasto pozostaw ponownie pod przykryciem na 1h, po tym czasie ponownie powtórz składanie i ponownie pozostaw na 1h, w sumie należy składać ciasto 2 razy w odstępach po 1h;

5. Gdy minie 1h od ostatniego składania delikatnie rozwałkuj lub rozklep rękami ciasto na prostokąt i zaczynając od jednego z brzegów zacznij rolować ciasto w ten sposób formując podłużny bochenek. Pozostaw na papierze do pieczenia, przykryte ściereczką lub folią na 2h do wyrośnięcia.

6. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni z opcją parowania lub przed włożeniem chleba połóż na dno piekarnika kilka kostek lodu i spryskaj ścianki wodą.

7. Zrób nacięcia na wierzchu chlebka i wstaw do piekarnika, piecz 10 minut w 250, 10 minut w 230 stopni i 20 minut w 200 stopniach; Jeśli lubisz chrupiącą skórkę możesz dodatkowo suszyć chleb 10 minut w 190 stopni, zostawiając drzwiczki lekko uchylone, po tym czasie chlebek wyjąć i studzić.

Smacznego!

Jeśli planujecie upiec ten chleb to mam dla Was wskazówkę. Możecie użyć również zakwasu żytniego, dokarmionego dzień wcześniej mąką pszenną. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 23.10.2014 17:28
przepiękny bochenek :)
cris04 03.10.2014 23:06
Tak niewiele składników,a taki niezwykły efekt!
BernadettaP 03.10.2014 21:37
Iwonko, piękny chlebek- wygląda lepiej, niż z najlepszej piekarni.
anemon 03.10.2014 13:54
Bardzo ładny chleb.
pestka 03.10.2014 12:21
pyszny taki domowy chlebek
Mniam 03.10.2014 12:10
Pięknie wygląda ten chlebuś.
Malinka 03.10.2014 12:03
Przepysznie wygląda! Chętnie bym taki zjadła na śniadanie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak