Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny na piwie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn: 350 g
mąka pszenna 700 g
mąka pszenna razowa 100 g
piwo jasne 500 ml
sól 2 łyżeczki
miód 2 czubate łyżeczki
mak lub czarny sezam do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na piwie

Przepis pochodzi z mojego bloga: http://agatagotuje.pl

Dobę wcześniej przygotuj zaczyn. Do 50 gramów aktywnego zakwasu pszennego dodawaj co 8 godzin 50 ml wody i 50 gramów mąki pszennej o typie 650 (razem 100g). Po ostatnim „dokarmianiu” zaczynu poczekaj ok. 4 godziny i już możesz zagniatać ciasto.

Do dużej miski przesiej obie mąki, wlej zaczyn. W części (ok.100 ml) piwa rozpuść miód (uwaga! pieni się) i razem z pozostałym wlej do miski, dodaj 300g przygotowanego zaczynu i 2 łyżeczki soli. Wyrabiaj przez kwadrans, aby z mąki uwolnił się gluten – mimo to ciasto będzie dość luźne. Odstaw na pół godziny i w tym czasie przygotuj garnek rzymski lub po prostu wyłóż papierem do pieczenia formę .

„Wypoczęte” ciasto zagnieć raz jeszcze i umieść w formie. Odłóż w ciepłe miejsce, aby wyrosło, podwajając swoją objętość. Gdy tak się stanie natnij bochenek ostrym, mokrym nożem i posyp makiem lub czarnym sezamem. Wstaw do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i zrób w nim parę (np. zraszaczem do kwiatków). Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez godzinę. Jeśli pieczesz mniejszy bochenek, to skróć czas pieczenia.
Gotowy chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Studź na kratce pod lnianą ściereczką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 03.01.2013 22:16
pieknię wygląda, szkoda że zapachu nie czuję
czekoladka_m 20.12.2012 20:49
Muszę obowiązkowo wypróbować:)
Dorian 12.12.2012 15:33
pyszny ten chlebek
zolzica 05.12.2012 18:58
Habibi kup koniecznie, ja się właśnie rozglądam za kolejnym, bo niestety mój też się stłukł :(
malaczarna23 05.12.2012 08:20
domowy chlebus jest najlepszy
Habibi 22.11.2012 08:22
Oj, dobry chlebek domowy, to wyzwanie, ale później sama przyjemność ;) Mój garnek rzymski już odszedł w niepamięć, po przypadkowym zetknięciu z kaflami na podłodze ;) Zastanawiam się właśnie nad zakupem kolejnego...
miroslawa 22.11.2012 04:25
ciekawa propozycja
Mysiunia 21.11.2012 22:55
już sobie obiecałam, że jak skonczy się remont w kuchni to upiękę chlebek :) już dawno nie robiłam..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak