Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na piwie
Dobę wcześniej przygotuj zaczyn. Do 50 gramów aktywnego zakwasu pszennego dodawaj co 8 godzin 50 ml wody i 50 gramów mąki pszennej o typie 650 (razem 100g). Po ostatnim „dokarmianiu” zaczynu poczekaj ok. 4 godziny i już możesz zagniatać ciasto.
Do dużej miski przesiej obie mąki, wlej zaczyn. W części (ok.100 ml) piwa rozpuść miód (uwaga! pieni się) i razem z pozostałym wlej do miski, dodaj 300g przygotowanego zaczynu i 2 łyżeczki soli. Wyrabiaj przez kwadrans, aby z mąki uwolnił się gluten – mimo to ciasto będzie dość luźne. Odstaw na pół godziny i w tym czasie przygotuj garnek rzymski lub po prostu wyłóż papierem do pieczenia formę .
„Wypoczęte” ciasto zagnieć raz jeszcze i umieść w formie. Odłóż w ciepłe miejsce, aby wyrosło, podwajając swoją objętość. Gdy tak się stanie natnij bochenek ostrym, mokrym nożem i posyp makiem lub czarnym sezamem. Wstaw do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i zrób w nim parę (np. zraszaczem do kwiatków). Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez godzinę. Jeśli pieczesz mniejszy bochenek, to skróć czas pieczenia.
Gotowy chleb postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Studź na kratce pod lnianą ściereczką.