Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami (na zakwasie)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zaczyn:

  • zakwas żytni

    2 łyżki
  • woda

    150 g
  • mąka pszenna

    120 g typ 650
  • Ciasto:

  • Zaczyn:

    cały
  • drożdże suche

    0,5 łyżeczki
  • woda

    300 g
  • miód akacjowy

    1 lyżka
  • mąka pszenna

    100 g typ 650
  • sól

    2 płaskie lyzeczki
  • słonecznik

    3 lyzki
  • płatki owsiane

    3 lyzki
  • sezam

    2 lyzki
  • siemię lniane

    2 lyzki
  • wierzch

  • słonecznik

    1 lyzka
  • płatki owsiane

    1 łyżka
  • sezam

    0,5 lyzki
  • siemię lniane

    0,5 lyzki
  • mąka orkiszowa

    300 g pełnoziarnista
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami (na zakwasie) foto
Przepis na chleb pochodzi z bloga Trufli, podaję z moimi zmianami.
Rano pierwszego dnia dokarmić zakwas i odstawić do wieczora w ciepłym miejscu. Na wieczór, w misce wymieszać 2 łyżki zakwasu, 120 g mąki i 150 g wody. Przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu.
Krok 2 - Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami (na zakwasie) foto
Rano drugiego dnia wyrobić ciasto na chleb. Zaczyn wymieszać z drożdżami, wodą i miodem. Mąki wymieszać z solą. Wrzucić wszystko do pojemnika od maszyny do chleba. Można ciasto wyrobić ręcznie.
Krok 3 - Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami (na zakwasie) foto
W misce wymieszać: słonecznik, sezam, siemię i płatki owsiane. Dodać do pojemnika, ustawić program ‘ciasto’.
Krok 4 - Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami (na zakwasie) foto
Gdy powstanie jednolite ciasto, wyjąć je i przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia foremki. Posypać mieszanką ziaren i płatków owsianych, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy chleb wyrośnie należy spryskać wierzch wodą, żeby ziarna się nie przypaliły.
Krok 5 - Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami (na zakwasie) foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. następnie zmniejszyć temperaturę do 190 i piec 45 minut. Wystudzić na kartce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
foczka-ks 19.03.2015 21:09
świetny pomysł
Mancia w kuchni 19.03.2015 11:15
do zrobienia ;)
Motorek 10.03.2014 14:47
najlepszy domowy
Klausia 03.01.2014 18:36
chlebek pierwsza klasa :)
kate.500 27.12.2013 14:01
pyszny chlebek
Bernadeta1 01.10.2013 00:05
taki domowy chlebek to pychota
adelajda 23.07.2013 13:04
domowy najlepszy
IwonaDD 18.07.2013 10:05
chlebek aż chce się jeść
caralajna 18.07.2013 07:15
lubię jak jest dużo nasion w chlebie, zdrowy przepis :)
migotka28 11.07.2013 13:30
piękniutki ten chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat