Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Wieczorem przygotowujemy

woda 1 szklanka
zakwas 3 łyżki
mąka żytnia 1,5 szklanki

Rano dodajemy

woda letnia 2 szklanki
sól 1 łyżeczka
mąka pszenna 3 - 3,5 szklanki
mąka żytnia 1 szklanka
otręby pszenne 1 garść
siemię lniane 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Pierwszą część składników mieszamy, przykrywamy ręcznikiem płóciennym i folią oraz odstawiamy na noc.
Następnie rano dodajemy resztę składników. Całość wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakami. Ciasto nie może być za ścisłe ani za luźne. Właśnie tutaj miałem trochę problemu z właściwą konsystencją. Należy wtedy dolać trochę więcej wody lub mąki pszennej. Ciasto odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia przy czym należy je krótko wyrabiać ręcznie co pół godziny. Po tym czasie przełożyć do keksówki, wierzch wygładzić ręką zwilżoną w wodzie i posypać otrębami. Ponownie odstawić na około godzinę i piec w lekko nagrzanym piekarniku. Szybkość rośnięcia ciasta zależy od mocy zakwasu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 14.10.2015 08:15
Pyszny chlebek:)
agnieszka214 13.10.2015 20:36
Nie ma jak domowy chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak