Chleb pszenno-owsiany z ziarenkami

Chleb pszenno-owsiany z ziarenkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    ok. 1/2 kg
  • mąka

    owsiana 5-6 łyżek
  • drożdże suche

    1 op.
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • słonecznik łuskany

    2 garści
  • siemię lniane

    2-3 łyżki
  • kwas z kapusty

    1 szkl.
  • woda ciepła

    1-1,5 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenno-owsiany z ziarenkami
Wymieszać w misie miksera lub dużej misce wszystkie suche składniki.
Krok 2 - Chleb pszenno-owsiany z ziarenkami
Dolać ciepła wodę i kwas z kapusty w temp. pokojowej.
Krok 3 - Chleb pszenno-owsiany z ziarenkami
Wyrobić ciasto chlebowe na elastyczną miękką masę dodając w trakcie ziarna lnu i łuskany słonecznik.
Krok 4 - Chleb pszenno-owsiany z ziarenkami
Do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto i mokrą dłonią wyrównać powierzchnię.
Krok 5 - Chleb pszenno-owsiany z ziarenkami
Pozostawić do lekkiego podrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180*C.
Krok 6 - Chleb pszenno-owsiany z ziarenkami
Włożyć foremkę z podrośniętym ciastem i piec ok. 40-45 minut.
Następnie wyjąć bochenek na kratkę i dopiec kolejne 15-20 minut z termoobiegiem.
Habibi
Do chleba można dodać nasionka sezamu, maku czy kminku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

olkaaa

01.09.2016 18:07
brzmi ciekawie

komentator

01.09.2016 15:10
ale pyszny

kd045

01.09.2016 13:25
najlepszy własny ;]

ilka01

01.09.2016 11:49
super :) uwielbiam domowy chleb

AZgotuj

01.09.2016 11:08
pięknie wypieczony )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat