Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Chleb pszenno-gryczany

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
2 szklanki
mąka pełnoziarnista
1 szkl ( gryczana)
drożdże świeże
2 dag
cukier
1 łyżeczka
sól
1,5 łyżeczki
Sklep Prymat
kwaśne mleko
400 ml
woda ciepła
100 ml
masło
3 łyżki
słonecznik łuskany
0,5 szklanki
mak
2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-gryczany

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną wymieszać z mąką gryczaną i solą.
Krok 1 - Chleb pszenno-gryczany foto
2
Drożdże pokruszyć do miseczki, rozpuścić w cukrze, wlać ciepłą wodę, wsypać 1 łyżkę mąki, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Krok 2 - Chleb pszenno-gryczany foto
3
Do mąki wlać lekko podgrzane zsiadłe mleko i wyrośnięty rozczyn, wyrabiać około 10 minut.
Krok 3 - Chleb pszenno-gryczany foto
4
Po 5-7 minutach wyrabiania dodać mak, ziarna słonecznika i przestudzone masło. Wyrabiać do czasu gdy ciasto wchłonie tłuszcz i ładnie się połączy.
Krok 4 - Chleb pszenno-gryczany foto
5
Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb pszenno-gryczany foto
6
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przerobić na posypanej mąką desce, uformować i włożyć do formy keksowej o wymiarach 30/12 wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.
Krok 6 - Chleb pszenno-gryczany foto
7
Następnie w kilku miejscach naciąć ostrym nożem, silikonowym pędzelkiem posmarować wodą lub mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 7 - Chleb pszenno-gryczany foto
8
Piec w temp 180 stopni około 40 minut.
Krok 8 - Chleb pszenno-gryczany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 28.06.2017 18:11
bardzo smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak