Chleb pszenno-gryczany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka pełnoziarnista

    1 szkl ( gryczana)
  • drożdże świeże

    2 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • kwaśne mleko

    400 ml
  • woda ciepła

    100 ml
  • masło

    3 łyżki
  • słonecznik łuskany

    0,5 szklanki
  • mak

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenno-gryczany foto
Mąkę pszenną wymieszać z mąką gryczaną i solą.
Krok 2 - Chleb pszenno-gryczany foto
Drożdże pokruszyć do miseczki, rozpuścić w cukrze, wlać ciepłą wodę, wsypać 1 łyżkę mąki, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Krok 3 - Chleb pszenno-gryczany foto
Do mąki wlać lekko podgrzane zsiadłe mleko i wyrośnięty rozczyn, wyrabiać około 10 minut.
Krok 4 - Chleb pszenno-gryczany foto
Po 5-7 minutach wyrabiania dodać mak, ziarna słonecznika i przestudzone masło. Wyrabiać do czasu gdy ciasto wchłonie tłuszcz i ładnie się połączy.
Krok 5 - Chleb pszenno-gryczany foto
Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 6 - Chleb pszenno-gryczany foto
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przerobić na posypanej mąką desce, uformować i włożyć do formy keksowej o wymiarach 30/12 wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.
Krok 7 - Chleb pszenno-gryczany foto
Następnie w kilku miejscach naciąć ostrym nożem, silikonowym pędzelkiem posmarować wodą lub mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 8 - Chleb pszenno-gryczany foto
Piec w temp 180 stopni około 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 28.06.2017 18:11
bardzo smacznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat