Przepis i sposób przygotowania na: Chleb prosty i pyszny
Mąkę z drożdżami i solą przesiać do miski, wlać wodę i wszystko wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-18 godzin. Po upływie tego czasu, wyrabiamy gładkie ciasto na stolnicy (trzeba dosypywać sporo mąki, bo ciasto jest dość kleiste). Wyrobione ciasto lekko spłaszczamy i odgazowujemy, następnie na oprószonej mąką ściereczce układamy uformowany bochenek, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Do zimnego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne i rozgrzewamy do 250’, wyciągamy gorące naczynie i wkładamy do niego wyrośnięty chleb, zmniejszamy temperaturę do 230’, przykrywamy naczynie pokrywką i pieczemy 30 minut, ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut. Przed upieczeniem można posmarować chleb białkiem i posypać makiem, czy innymi ziarnami.
Chlebek studzić na kratce.