APM

Chleb prosty i pyszny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanka
  • mąka pełne ziarno

    1 szklanka
  • woda

    1,5 szklanka
  • sól

    1,5 łyżeczka
  • drożdże suche

    0,25 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Chlebek znalazłam na innej stronie kulinarnej

Mąkę z drożdżami i solą przesiać do miski, wlać wodę i wszystko wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-18 godzin. Po upływie tego czasu, wyrabiamy gładkie ciasto na stolnicy (trzeba dosypywać sporo mąki, bo ciasto jest dość kleiste). Wyrobione ciasto lekko spłaszczamy i odgazowujemy, następnie na oprószonej mąką ściereczce układamy uformowany bochenek, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Do zimnego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne i rozgrzewamy do 250’, wyciągamy gorące naczynie i wkładamy do niego wyrośnięty chleb, zmniejszamy temperaturę do 230’, przykrywamy naczynie pokrywką i pieczemy 30 minut, ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut. Przed upieczeniem można posmarować chleb białkiem i posypać makiem, czy innymi ziarnami.

Chlebek studzić na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 30.07.2013 11:58
Taki chleb to mistrzostwo świata!
Stenka 03.07.2013 09:08
pyszny taki chlebek
Piotr-21 25.06.2013 10:45
pyszny chleb
Barbara/zuza22_85 25.06.2013 10:36
najlepszy chlebek
Olga_SK 25.06.2013 10:02
domowy chleb jest zawsze cudowny!
Janina 25.06.2013 09:20
Ale super, aż mi pachnie;)
bogusia19 25.06.2013 09:09
bardzo dobry
dodi 25.06.2013 08:51
domowy zawsze naj...
Katarzyna59 25.06.2013 08:36
świetny przepis
Paolcia 25.06.2013 07:51
swój chlebek najlepszy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat