Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB OWSIANY NA ZAKWASIE ZE SŁONECZNIKIEM
Wszystkie składniki (bez otrębów) wymieszać ręcznie lub robotem w dużej misce, przykryć ściereczką i zostawić na noc w temp. pokojowej do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozłożyć na płaski placek, złożyć jak kopertę. Można też go podsypać otrębami i obtoczyć formując bochenek. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 60 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 240 st.C wraz z żeliwnym garnkiem lub szklaną dużą brytfanką z pokrywkami. Wyrośnięty chlebek włożyć do gorącej brytfanki, przykryć i piec przez 35 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temp. do 200 st. C i piec przez 30-35 min. Studzić na kratce.