Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb owsiany

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 1 kilogram
mąka owsiana 300 gram
płatki owsiane 1 szklanka
otręby owsiane 1 szklanka
zakwas żytni 300 gram
drożdże świeże 25 gram
woda letnia 1 litr
cukier brązowy 2 łyżki
sól 2 łyżki

Dodatkowo

jajko 1 sztuka
płatki owsiane do posypania
papier do pieczenia

Porada

Chleb najlepiej kroić zupełnie ostudzony.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb owsiany

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy obydwie mąki ,płatki i otręby owsiane,dodajemy zakwas,sól,cukier i rozpuszczone w wodzie drożdże.Za pomocą drewnianej łyżki wszystko dokładnie mieszamy ,pozostawiamy pod przykryciem na dwie godziny .
Krok 1 - Chleb owsiany foto
2
Po tym czasie ciasto chlebowe odgazowujemy i pozostawiamy pod przykryciem na godzinę. Przekładamy do kek sówek wyłożonych papierem do pieczenia,wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie .Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb owsiany foto
3
Chleby smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.
Krok 3 - Chleb owsiany foto
4
Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.
Krok 4 - Chleb owsiany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 02.06.2015 17:17
Dziękuję:)
magda1976 02.06.2015 12:08
Pyszny chlebek, a najlepszy z masełkiem!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak