Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zaczyn:

  • zakwas żytni aktywny

    100 g
  • woda

    100 g
  • Zaczyn:

  • woda

    230 g
  • miód

    1 łyżeczka
  • sól

    1/5 łyżeczki
  • drożdże suche

    1 łyżeczka
  • mąka orkiszowa

    200 pełnoziarnista
  • mąka żytnia

    100 g
  • mąka chlebowa

    400 pszenna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.

Chleb:

Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść ciasto. Uformować kulę i umieścić w misce wysmarowanej olejem. Przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość.
Po tym czasie, z ciasta uformować bochenek, okrągły lub podłużny i umieścić go w koszyku oprószonym mąką, lub durszlaku wyłożonym ściereczką, obsypaną mąką. Odstawić do ponownego wyrastania na ok 30-45 minut. Teraz ciasto powinno już szybciej rosnąć.
Piekarnik z blachą wyłożoną papierem (lub jeśli mamy kamień do pizzy, to z kamieniem) nagrzać do temperatury 230 stopni.
Wyrośnięty chleb przełożyć jednym ruchem na blachę. Ścianki piekarnika spryskać wodą ze spryskiwacza.
Piec ok 20-30 minut. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 stopni. Upieczony chleb jest rumiany a pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Chleb wystudzić na kratce. Kroić po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Czarnula666 02.05.2015 14:41
Super przepis i super zdjęcie :)
Kasiaaa 28.04.2015 15:59
Pyszny chlebuś :)
justynkag 06.04.2015 10:32
Świetny chlebek i łapka też:)
gacopierz23 30.04.2014 14:56
domowy wypiek najlepszy
migotka28 06.11.2013 22:39
piękny bocheneczek
caralajna 03.10.2013 21:02
urzekające zdjęcie! :)
Habibi 25.06.2013 22:46
Piękna łapusia :) Rośnie Ci mały pomocnik :)))
Alex_M 19.06.2013 09:54
swietny chlebek :)
iziona 18.06.2013 13:27
Cudny chlebek, a ja tuman takiego na zakwasie nie potrafię upiec :(
Beatris 18.06.2013 12:59
Cudnie Ci wyszedł ten chlebek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat