Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z otrębami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

zakwas żytni 200 gram
woda 300 ml
mąka pszenna typ 750 400 gram
otręby pszenne 50 gram
sól 11 gram

Dodatkowo

tłuszcz do formy
otręby pszenne 1 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z otrębami


Dzień wcześniej wyjąć zakwas z lodówki. Po dwóch godzinach dodać 2-3 łyżki mąki żytniej i kilka łyżek wody, wymieszać i zostawić do następnego dnia.
Odważyć 200 g zakwasu ( resztę schować do lodówki), dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Przykryć i postawić w cieple do wyrośnięcia.
Formę posmarować smalcem i posypać otrębami. Ciasto krótko zagnieść, włożyć do formy i wyrównać mokrą dłonią. Posypać czarnuszką lub makiem i znowu postawić w cieple do wyrośnięcia.
Piekarnik zagrzać do temp 200 stopni, wstawić chleb i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 40 minut. Kroić po całkowitym schłodzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 23.04.2016 12:31
smaczny chlebek
bertpvd 23.04.2016 10:01
rewelacyjny przepis :) nic tak nie smakuje na śniadanie jak własny chleb :)
Alex_M 23.04.2016 08:31
dobry chlebek
Krzysztof15 23.04.2016 06:26
pyszny chlebek
gosia1988 22.04.2016 22:01
Smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak