Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas pszenny 3 łyżki
mąka żytnia typ 720 2/3 szklanki
woda ciepła 2/3 szklanki

Ciasto właściwe

kasza jaglana 1/2 woreczka
mąka pszenna typ 650 2,5 szklanki
otręby pszenne 1/2 szklanki
sól 1 czubata łyżeczka
woda ciepła 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną

Kroki postępowania

1
Zaczyn: Zakwas przełożyć do miski, dodać do niego połowę mąki i połowę wody, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odłożyć na całą noc w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną foto
2
Następnego dnia rano do zaczynu dodać resztę mąki i resztę wody, wymieszać, przykryć i odłożyć na ok. 4 godziny.
Krok 2 - Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną foto
3
Ciasto właściwe: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, ostudzić, wysypać z woreczka.
Krok 3 - Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną foto
4
Mąkę wymieszać z solą i otrębami.
Krok 4 - Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną foto
5
Do sypkich składników dodać kaszę, cały zaczyn i wodę. Wymieszać, zagnieść.
Krok 5 - Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną foto
6
Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.
Krok 6 - Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną foto
7
Po tym czasie ciasto odgazować delikatnie je składając i przełożyć do małej keksówki. Przykryć i odłożyć na kolejne 3 godziny w ciepłe miejsce.
Krok 7 - Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną foto
8
Chleb piec w 220 stopniach w piekarniku ustawionym na hydropieczenie (jak piekarnik nie ma tej funkcji, to na jego dole umieścić naczynie z wodą) przez ok. 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec kolejne 25 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, studzić na kratce.
Krok 8 - Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 08.07.2015 13:44
fajny chlebuś
Janina 07.07.2015 15:50
Smaczny i zdrowy chlebek;)
Motorek 07.07.2015 15:16
najlepszy domowy
Sroczka 07.07.2015 12:57
Z chęcią zjadłabym kromeczkę tego chlebka.
Renata9 07.07.2015 11:53
Pyszny, domowy chlebuś b:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak