Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
1/2 kg -
mąka razowa żytnia
25 dag -
otręby pszenne
1/2 szklanka -
ziarna sezamu
1/2 szklanki -
słonecznik
1/2 szklanki -
zakwas żytni
400 g -
sól
1,5 łyżeczki -
woda letnia
1/2 litra -
mąka
do podsypania -
kawa zbożowa
1 łyżeczka
Sposób przygotowania
W większej misce wymieszać suche składniki ,dodać cały zakwas i letnią wodę (wodę dolewamy ostrożnie bo nie musi być cała zużyta )zagniatamy gładkie i zwięzłe ciasto.
Odstawiamy na 30 min po tym czasie jeszcze raz zagniatamy i odstawiamy na 8 godz do wyrośnięcia ,po tym czasie formujemy dwa malutkie bochenki,dobrze je posypujemy mąką (mąka może być pszenna)nacinamy na środku i odstawiamy jeszcze na 2 godz.
Pieczemy w temp.60st 5 min ,150st 5 min i na koniec w temp.200st około 30 min .
W piekarniku oprócz blaszki z chlebem umieszczamy naczynie z wodą ja pod koniec pieczenia swoje usunęłam bo skończyła mi się woda,po upieczeniu spody smarujemy wodą i odstawiamy do ostygnięcia na kratce.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się