Chleb na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • mąka razowa żytnia

    25 dag
  • otręby pszenne

    1/2 szklanka
  • ziarna sezamu

    1/2 szklanki
  • słonecznik

    1/2 szklanki
  • zakwas żytni

    400 g
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • woda letnia

    1/2 litra
  • mąka

    do podsypania
  • kawa zbożowa

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis z opakowania po mące żytniej ,jest to pierwszy w moim życiu chleb który wygląda i smakuje jak chleb bo wcześniej bywało różnie .

W większej misce wymieszać suche składniki ,dodać cały zakwas i letnią wodę (wodę dolewamy ostrożnie bo nie musi być cała zużyta )zagniatamy gładkie i zwięzłe ciasto.
Odstawiamy na 30 min po tym czasie jeszcze raz zagniatamy i odstawiamy na 8 godz do wyrośnięcia ,po tym czasie formujemy dwa malutkie bochenki,dobrze je posypujemy mąką (mąka może być pszenna)nacinamy na środku i odstawiamy jeszcze na 2 godz.
Pieczemy w temp.60st 5 min ,150st 5 min i na koniec w temp.200st około 30 min .
W piekarniku oprócz blaszki z chlebem umieszczamy naczynie z wodą ja pod koniec pieczenia swoje usunęłam bo skończyła mi się woda,po upieczeniu spody smarujemy wodą i odstawiamy do ostygnięcia na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika111 17.12.2011 20:55
Fajny :)
Nina7 04.09.2011 12:04
Pięknie wyrósł!
halinka1011 04.09.2011 08:54
smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat